Zorg en IT: Innovaties genoeg maar toepassing blijft achter | Dataplus

Over de rol van IT in gezondheidszorg, e-health en oplossingen van Dataplus

De innovaties in Zorg en IT zijn talloos. Er wordt zelfs gesproken van een overgang naar e-health. Veel innovaties worden wel als wenselijk gezien, maar worden desondanks weinig ingezet. Overheidsplatform Zorg Voor Innoveren deed onderzoek naar de reden dat innovatie niet altijd wordt toegepast in de praktijk. De overheid heeft wetten opgesteld op het gebied van innovatie in de zorg: iedereen in Nederland moet vanaf 2020 online op de computer of via een app op zijn telefoon al zijn medische gegevens kunnen inzien en bijhouden. Dat moet samen komen in de PGO; Persoonlijke Gezondheidsomgeving.

Persoonlijke Gezondheidsomgeving

Er wordt een Persoonlijke Gezondheidsomgeving ingericht om het delen van gegevens mogelijk te maken. Via deze PGO kan een patiënt meer regie over zijn gezondheid krijgen. Zorgverleners mogen het dossier online inzien als de patiënt daarvoor toestemming geeft. Deze Persoonlijke Gezondheidsomgeving heeft vele voordelen. Maar deze ontwikkeling brengt ook zorgen over veiligheid en privacy met zich mee. Volgens een onderzoek zijn bijna driekwart (72 procent) van de zorgverleners bezorgd over beveiligingslekken, waardoor medische gegevens op straat kunnen komen te liggen.

Hoe gaat de IT in de zorg zich ontwikkelen?

In dit artikel wordt beschreven welke rol IT in de zorg speelt, welke nieuwe innovaties er zijn en welke oplossingen Dataplus biedt. Veel innovaties klinken als toekomstmuziek maar zijn reëele mogelijkheden die vandaag toepasbaar zijn.

Rol van IT in de zorg

Informatieveiligheid

Het beschermen van gegevens staat centraal in de cybersecurity in de zorg. Er wordt gewerkt met zeer gevoelige gegevens. Een dossier van een patiënt moet niet in verkeerde handen vallen.  De informatiebeveiliging is bij veel Nederlandse zorginstellingen nog niet op orde. Dat blijkt ook uit de problemen bij het nieuwe digitale dossier, de Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Deze omgeving dreigt problemen te gaan opleveren.  Dat er meer informatie beschikbaar komt voor patiënten is natuurlijk positief, maar als dat ten koste van datalekken gaat is dat erg. Om alle medische informatie AVG-proof te maken zal er ook nog veel werk aan de winkel zijn.

Voorkomen van phishing, hacking en ransomware

Daar naast zijn phishing en ransomware actuele problemen. Recent werd een Amerikaans ziekenhuis getroffen door ransomware waardoor de elektronische patiëntendossiers offline waren. Er werd zelfs besloten om ambulances voor zware gevallen naar andere locaties te laten uitwijken. Eerder was een ander ziekenhuis getroffen, en dat ziekenhuis besloot 55.000 dollar te betalen aan de ransomware-makers. Onlangs waren er ook 100.000 gegevens uitgelekt van een ziekenhuis in de V.S. door een phishingmail.

Door de cybersecurity goed in te laten richten kunnen dus enorme kosten door ransomware of datalekken voorkomen worden. Het installeren van updates en patches hoort daarbij. Naast beveiliging zijn back-up en herstelmogelijkheden cruciaal. Mocht er iets gebeuren kan de schade beperkt worden en belangrijke informatie worden teruggezet.

Verbeteren efficiëntie en werken in de cloud

Innovatie in IT kan leiden tot een efficiëntere afhandeling van bijvoorbeeld administratieve taken. Een slimme bril kan de aantekeningen van een zorgverlener meteen omzetten naar een digitale vorm waardoor er minder tijd besteed hoeft te worden aan rapportage. Het verbeteren van de efficiëntie van de infrastructuur is ook belangrijk. Dat kan door het migreren van de IT-infrastructuur naar de cloud. Door flexibele vormen van IT in te richten wordt de infrastructuur schaalbaar en flexibel. U betaalt precies voor wat u krijgt.

Verbeteren van zorg

De huidige IT van zorginstellingen levert zorgfouten op. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 managers bij zorgorganisaties. Ze zijn kritisch over IT-systemen, maar ook huiverig voor een overdaad aan regels. De huidige IT is gebruiksonvriendelijk en functioneert niet goed. Aan de andere kant leiden teveel regels en protocollen ertoe dat mensen niet meer nadenken. Zorgprocessen kunnen gebruikersvriendelijker en interactiever, zoals beschreven in de volgende paragraaf. Wat betreft innovatie is er gelukkig genoeg positiefs te melden.

E-health: De toekomst van gezondheidszorg?

E-health is de naam voor de digitalisering van de zorg. Er is veel innovatie en slimme apparaten (IoT) worden belangrijker in het verlenen van zorg. E-health kent volgens een onderzoek van Berenschot drie ontwikkelingen die binnen vijf jaar werkelijkheid zouden kunnen zijn.

Ontwikkeling 1. Patiënten krijgen toegang tot medische gegevens

Er komt meer informatie beschikbaar voor patiënten. Via apps worden medische gegevens, dossiers en statistieken gedeeld. Zo heeft de patiënt een duidelijker beeld van de situatie.

Ontwikkeling 2. Zelfstandige metingen voor chronisch zieken

Chronisch zieken kunnen hun eigen metingen gaan verrichten. Door slimme apparaten en apps toe te passen kunnen bijvoorbeeld diabetes of COPD-patiënten thuis hun waardes opmeten. Deze waardes worden dan automatisch gedeeld met de zorgverlener. Zo kunnen zij de voortgang van hun ziektebeeld volgens. Door de regelmatige feedback krijgen ze inzicht op het effect van hun gedrag op hun ziekte. Dit zal het consequent volgen van de medicatie en behandeing positief beïnvloeden. Ze zien tenslotte dat het werkt.

Ontwikkeling 3. Digitaal communiceren met zorgverleners 24 uur per dag

Doordat communicatie met een zorgverlener verbeterd wordt kunnen patiënten vaker op een veilig manier thuis blijven. Een combinatie van domotica zoals een beeldscherm met camera en slimme meetapparatuur zou een aanzienlijke verbetering geven in de gebruiksvriendelijkheid van de zorg.

Voorbeelden zorgwearables

Voorbeelden van draagbare apparaten die bijdragen aan e-health. Bron: World Economic Forum

Oplossingen Dataplus

Dataplus is expert op het gebied van zorg. De meerderheid van onze klanten zit in de zorgsector. Een aantal klanten van Dataplus schreef dan ook een referentie. Dataplus biedt de volgende diensten voor de zorg:

Leveren van licenties

Een one stop shop voor al uw licenties. Dataplus biedt u volledige transparantie en indien gewenst een open afrekenmodel. Altijd geleverd voor de beste prijs.

Adviseren over licenties

Helder advies en ondersteuning door een licentie-expert op diverse vlakken en een duidelijke roadmap omtrent softwarelicenties. Partner tijdens onderhandelingen. Uitbesteding van opdrachten naar wens.

Optimaliseren van licentiegebruik

Uw softwaregebruik zichtbaar en beheerd. Kosten besparen op uw licenties. Verlagen van juridische risico’s. De juiste toekomststrategie. Altijd een sterke positie bij controlerende instanties.

Succesvolle transitie naar de cloud

Succesvolle transitie naar de cloud. U wilt overgaan naar de cloud, maar daar komt veel bij kijken. Met Cloud Services wordt u begeleid, zodat u de transitie zo goed mogelijk kunt maken.

Security en compliance verhogen

Zorgeloos werken zonder dat er data wordt blootgesteld aan de buitenwereld. Continu volledige ontzorging. Daarnaast gebruikerstrainingen, inzicht in processen en het testen van de resultaten van trainingen van uw gebruikers. Maximale compliance aan de AVG/GDPR. Geschikt voor uw omgeving: cloud, hybride en on-premise. We bieden u zelfs een “mystery guest” die een poging waagt om bij u op locatie binnen te komen.

Neem contact op!

Wilt u weten wat Dataplus voor u kan opleveren? Vraag een offerte op en we nemen contact met u op. Voor meer informatie over ons privacybeleid zie Disclaimer.

TelefonischE-mailAfspraak op kantoor

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands