Verplicht gamen tegen ransomware | Dataplus

Nieuwe ransomware

Onderzoekers hebben een nieuwe vorm van ransomware ontdekt. Net als andere vormen van ransomware versleutelt deze vorm bestanden op computers. Het verschil met andere ransomware is dat deze ransomware geen losgeld eist in ruil voor uw de decryptiesleutel.Deze vorm van ransomware heet PUBG Ransomware en is ontdekt door ESET. Het versleuteld bestanden en mappen maar doet dit alleen op computers. Na het versleutelen verschijnt er een pop-up op het scherm die aangeeft hoe de versleuteling verwijderd kan worden. Alles wat PUBG ransomware vraagt is om een uur lang het spel PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) te spelen.

PUBG ransomware

PUBG ransomware is niet de eerste ransomware die vraagt om een spel te spelen in ruil voor de decryptiecode. Eerder verscheen er ‘Rensenware’ die vroeg slachtoffers om de highscore te halen in een Japanse game om bestanden weer vrij te maken van de versleuteling.

Focus op preventie

Hoewel deze vormen van ransomware hinderlijk zijn, maar niet heel veel schade toebrengen. Is het belangrijk dat we blijven beseffen dat ransomware een van de grootste gevaren is op cyber security gebied van dit moment. In een eerdere blog schreven we al over de gevaren. En in onze long read kunt u lezen over het ontstaan van ransomware tot en met handige tips en tricks om besmetting te voorkomen.

Ook ESET geeft aan dat deze ‘grappige’ ransomware, die slachtoffers verplicht een spel laat spelen, toch ernstige gevolgen kan hebben. Het is namelijk niet volledig risicoloos om zomaar met bestanden te gaan rommelen. In het verleden zijn er meerdere virussen geweest, geschreven door ‘hobbyisten’ die net als deze ransomware een vrij onschuldig karakter hadden, maar onbedoeld schade aanrichtte aan de software van de computer.

Wilt u nou voorkomen dat uw werknemers verplicht een uur PUBG moeten spelen, een highscore moeten halen in een Japans spel, of erger, al uw bestanden onherstelbaar versleuteld zijn. Neem dan contact met ons op en laat u adviseren. Of lees onze long read over ransomware.

Ransomeware

Download hier onze long read over ransomware

Of neem contact met ons op om te horen wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van cyber security

TelefonischE-mailAfspraak op kantoor

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands