Russen hacken OPCW: is uw Wifi beschermd tegen inbraak? | Dataplus

Minister van Defensie Ank Bijleveld: De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft in april een operatie van de Russen verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Vandaag werd bekend dat Rusland heeft geprobeerd om via wifi de OPCW te hacken. Natuurlijk heeft u niet de AIVD als ondersteuning om een hack via WIFI te voorkomen. Is uw wifi beschermd tegen inbraak?

Nu is deze operatie van de russen enigszins amateuristisch te noemen, maar daar schuilt juist het gevaar. De hack was voorbereid met vrij verkrijgbare onderdelen die ook de lokale hacker op zijn zolderkamer beschikbaar kan hebben.

Wat kan u doen om een dergelijk soort aanval te voorkomen? In dit artikel 7 adviezen die u direct in de praktijk kan brengen.

7 adviezen voor uw bedrijf

1. Scan uw netwerk

Uw securitybeleid is afhankelijk van uw beschikbare informatie. Allereerst moet u onderzoek uitvoeren en uw netwerk scannen. Welke apparaten zijn verbonden, welke netwerken heeft u en wie heeft er toegang? Uw veiligheid hangt af van de zwakste schakel. Is het netwerk uitvoerig getest? Met een scan brengt u uw omgeving in kaart en weet u wat er speelt.

2. Wachtwoordbeleid

Een veilig netwerk hangt ook af van het wachtwoordbeleid. Een wachtwoord dient periodiek te worden gereset en te voldoen aan meerdere kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan gastnetwerken. Hebben die een sterk wachtwoord? Of is het wachtwoord bijvoorbeeld de naam van het bedrijf? Dat is dus een ernstig veiligheidsrisico.

3. Bescherm en monitor uw netwerk

Dataplus biedt naast het Security-abonnement, ook diverse oplossingen die uw wifi direct beschermen maar ook de toegang monitoren tot deze wifi. Natuurlijk kan men dan nog altijd via een gehackte account binnendringen. Op dat moment moet uw netwerksecurity sterk genoeg zijn om ook deze afwijkende acties of geactiveerde processen te detecteren en tegen te houden. Bent u al in staat om te monitoren wie wat doet? Zijn uw processen in kaart gebracht en onder controle van uw software? Wij bieden u oplossingen die op procesniveau afwijkingen aan u melden of direct tegenhouden conform uw wens tot veiligheid.

4. Schakel hulp in

Wie helpt u een aanval af te slaan of om te gaan met de gevolgen? Dataplus kan u een noodteam bieden die op afroep klaarstaat. Dit noemt men een mitigation-team.

5. Meld datalekken

Is er een Datalek geconstateerd dient u dit te melden, weet u hoe u dit registreert? Wilt u daarbij geholpen worden door experts die u begeleiden in dit proces? Neem dan contact op met Dataplus.

6. Wees voorbereid

Zorg dat u voorbereid bent op een aanval of de gevolgen van een aanval. Breng in kaart wat uw risico’s zijn en wees pro-actief. Dit bespaart u uiteindelijk kosten en imagoschade.

7. Continuïteit

Wees u er van bewust dat uw risico- en securitybeleid onderdeel moeten zijn van uw bedrijfsbeleid. Dit betekent dat u zich moet richten op langdurige continuïteit van dienstverlening en bedrijfsvoering.

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands