Dataplus | ransomware blog | SamSam-ransomware | Long Read

Steeds meer ransomware-aanvallen wereldwijd

Het National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC), onderdeel van het ministerie van binnenlandse veiligheid in Amerika waarschuwt dat zij steeds meer ransomware-aanvallen detecteren wereldwijd. Tegelijkertijd bracht het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) en het National Crime Agency brachten een rapport uit waarin ransomware als een van de grootste dreigingen voor Britse organisaties wordt genoemd.

Bij Dataplus zien we ransomware aanvallen ook als een van de grootste bedreigingen voor Nederlandse bedrijven. Niet alleen omdat het aantal infecties stijgt, maar ook omdat de schade van zo’n infectie enorm kan zijn wanneer de juiste maatregelen niet worden genomen. In onze long read kwam Maersk al ter spraken, die na een infectie dagen achter de feiten aanliepen en miljoenen kwijt zijn aan het oplossen van de infectie en het herstellen van de IT infrastructuur.

In Colorado (Amerika) kost een infectie de Amerikaanse staat ongeveer 1,5 miljoen dollar. Het ministerie van transport van Colorado moest meer dan 2.000 computers uitschakelen. Deze computers waren besmet met SamSam-ransomware, ook bekend als Samas. Na zes weken is de is het ministerie pas weer voor 80% operationeel.

Ook de Amerikaanse stad Atlanta is eerder besmet geraakt met deze vorm van ransomware. Daar eisten de aanvallers 51.000 dollar. In ruil daarvoor zouden zij de computers weer ontsleutelen. Of dat bedrag betaald is wilde de burgemeester niet zeggen.

Voorkomen is beter dan genezen

Na een besmetting kost het erg veel geld en tijd om alles weer operationeel te krijgen. Daarom adviseren wij om maatregelen te nemen ter preventie. In onze long read over ransomware vindt u de meest relevante maatregelen, die voor bijna ieder bedrijf toepasbaar zijn. Download de long read hier of neem contact op met Dataplus.

Mail: info@dataplus.nl

Tel: 040 221 5115

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands