IT & Overheid: Welke problemen spelen er en wat zijn de oorzaken? | Dataplus

Actualiteit

Er zijn talloze voorbeelden van IT-projecten binnen de overheid die mislopen. Enorme kosten, veel uitstel en onveilige systemen. Vaak gaat het om gecompliceerde issues die niet snel op te lossen zijn. Om over bureaucratie maar niet te beginnen. Een aantal recente nieuwsartikelen over overheid & IT:

ICT Belastingdienst voorbeeld van maatschappelijk probleem

Zorgmanagers: huidige IT levert zorgfouten op

Cybersecurity kost overheid veel meer dan nodig is

ICT Belastingdienst hindert nu echt hervormingen

Digitalisering rechtspraak uitgelopen op drama: ‘Minister moet ingrijpen’

Het is duidelijk dat het succesvol uitvoeren van grote IT-projecten van de overheid niet eenvoudig is. Hoe komt het dat het zo moeilijk is? Welke problemen spelen een rol? Welke problemen kan Dataplus oplossen? In dit artikel meer over de achtergrond van deze problematiek.

Welke problemen spelen er bij IT en overheid?

1.      Onvoldoende cybersecurity door verouderde systemen en software

De digitalisering loopt achter, dat kan leiden tot slechte informatiewisseling en fouten. Het komt regelmatig voor dat IT-systemen binnen de overheid verouderd zijn. Dat heeft gevolgen voor de veiligheid. Verouderde besturingssystemen of software wordt zelden of nooit gepatcht en kan daarom een zwakke schakel zijn in de beveiliging. Dat kan zorgen voor datalekken, hacks en gijzeling door ransomware.

2.      Capaciteitsproblemen

Capaciteitsproblemen van IT-systemen kunnen verlammend werken. Door een gebrek aan opslag of netwerkcapaciteit ontstaan verschillende problemen. Capaciteit teveel is ook een probleem, vanwege de onnodige kosten die het oplevert. Oudere IT-systemen zijn niet schaalbaar en niet flexibel.

3.      Gebrek aan kennis over software

De managers die beslissingen maken over IT hebben niet altijd de benodigde expertise. Welke software benodigdheden zijn er? Hoeveel licenties zijn er nodig? Wat voor type server hebben we nodig?

4.      AVG-compliance niet op orde

De Algemene Verordering Gegevensverwerking stelt een aantal harde eisen aan bedrijven. Ondanks dat de wetgeving is ingegaan zijn de juiste maatregelen nog niet getroffen. Het is vaak gecompliceerd om bij een bestaand systeem precies uit te pluizen waar gegevens worden opgeslagen en welke partijen hier bij kunnen. Bij nieuwe systemen kan privacy by design worden toegepast. Door achteraf over privacy na te denken is de AVG-compliance veel ingewikkelder om op het juiste niveau te krijgen.

5.      Hoge kosten

Grote IT-projecten staan bekend om veel vertraging en hoog oplopende kosten. Een van de redenen is het niet managen van het bezit van softwarelicenties. Het beheren en optimaliseren van grote hoeveelheden softwarelicenties noemt men Software Asset Management. Door het aankopen van te weinig of teveel licenties kunnen de kosten oplopen. Bij te weinig licenties en veel installaties kan bij een review of audit een stevige financiële sanctie volgen. Bij een overschot aan licenties wordt er geld verspild. Beide problemen zijn een gevolg van een onvoldoende beeld van de verhouding tussen licenties en installaties.

Wat zijn de oorzaken van deze problemen?

Gecompliceerde vraagstukken, gecompliceerde antwoorden

Sommige overheidsproject zijn omvangrijk en hebben te maken met diverse factoren en actoren. Soms lossen ze ingewikkelde problemen op. Daardoor kunnen kosten van te voren moeilijk ingeschat worden. Ook is het maken van een realistische planning een flinke klus. Een IT-project bestaat ook vaak aan het koppelen van diverse systemen die ieder op een andere manier functioneren. Bij de belastingdienst spelen diverse IT-problemen. Het lijkt erop alsof ze het niet leuker kunnen maken, maar ook niet gemakkelijker.

Quick fixes vs vanaf de start goed inrichten

Er komen voortdurend nieuwe vereisten voor IT-systemen. Door verschillen in strategie, ontwikkelingen en wetgeving wordt er verwacht dat de IT flexibel mee beweegt. Iedere wijziging lost een probleem op, maar kan het systeem ook weer ingewikkelder of onoverzichtelijker maken. Het is nu eenmaal makkelijker om een IT-systeem vanaf nul te beginnen. Zo kan de infrastructuur effectief worden ingeregeld.

Zorgvuldig, maar niet snel: Bureaucratie en verantwoording

Het cliché van bureaucratie en ambtenaren speelt hier ook een rol. Grote en ingewikkelde projecten vragen om zorgvuldigheid. Ook is vaak de verantwoordelijkheid precies afgebakend. Iedereen heeft zijn rol en legt verantwoordelijkheid af. Deze soms conservatieve aanpak heeft een beschermende functie, maar levert ook vertraging op. Dat heeft positieve kanten en negatieve kanten, maar een factor is het waarschijnlijk wel.

Problemen IT & Overheid

 

1.      Onveilige systemen

2.      Capaciteitsproblemen

3.      Gebrek aan kennis over software

4.      AVG-compliance niet op orde

5.      Hoge kosten

 

Oplossingen Dataplus

 

1.      Cybersecurity

2.      Cloud services

3.      License Consultancy

4.      AVG-scan en advies

5.      Software Asset Management & License Delivery

 

Welke oplossingen biedt Dataplus?

1.      Cybersecurity

Allereerst onderzoeken we met u wat uw huidige volwassenheidsniveau is op het gebied van Cyber Security. Een specialist van Dataplus gaat in gesprek met verschillende stakeholders binnen uw organisatie om dit niveau vast te stellen. Daarna ontvangt u een advies op maat over het meest geschikte pakket voor uw organisatie. Wanneer u kiest voor een bepaald pakket, zullen de onderliggende diensten uitgevoerd worden voor u. Hierover ontvangt u rapportages en maatwerk advies.

2.      Cloud services

Cloud Services hebben meerdere voordelen, ook voor overheden. De capaciteit is schaalbaar, dus bij te stellen aan de hand van de vereisten. Zo worden capaciteitsproblemen voorkomen en de kosten verlaagd. Het technische beheer wordt uit handen gegeven, waardoor tijd wordt bespaard en de betrouwbaarheid toeneemt. Updates en patches worden ook continu verwerkt waardoor de kans op datalekken en hacks afneemt.  Dataplus adviseert u graag over de migratie naar de cloud.

3.      License Consultancy

Kent u dat? U bent op zoek naar een softwareoplossing voor uw organisatie, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Er zijn aanbieders van oplossingen van uw probleem in overvloed, met elk hun eigen voor- en nadelen. Om erachter te komen welke oplossing het best aansluit bij uw organisatie en binnen het te besteden budget valt dient u veel uitzoekwerk te verrichten.

Uitzoekwerk betekent waardevolle tijd en geld. U surft op internet, verricht telefoontjes en vertegenwoordigers van softwareoplossingen komen een uur lang bij u om hun specifieke oplossing te presenteren. Uiteindelijk bent u degene die met vijf “beste oplossingen” overblijft, om het nog maar niet te hebben over de prijs-kwaliteitverhouding. In dit geval kunt u uzelf beter laten adviseren of zelf het hele proces uitbesteden aan een partner met tientallen jaren ervaring in het vakgebied.

4.      AVG

Ook de compliance van overheid met betrekking tot privacywetgeving is nog niet altijd op orde. Daarbij speelt nog meer dan alleen de AVG-wetgeving een rol. Zowel burgers als overheden werken veel digitaal en delen daarbij belangrijke gegevens. Daarom is het belangrijk dat overheden zorgvuldig met deze gegevens omgaan. Overheidssystemen moeten veilig zijn en weerstand kunnen bieden aan pogingen tot misbruik en aanvallen van binnen en buiten. Er zijn verschillende wetgevingen met betrekking tot informatieveiligheid: NEN7510 (in de zorg), BIR (voor het Rijk), BIG (voor gemeenten), BIWA (voor waterschappen), of IBI (voor provincies).

Dataplus kan u helpen door een scan aan te bieden van veiligheidsrisico’s en gebruikte software en advies te leveren over hoe IT een bijdrage kan leveren aan AVG-compliance.

5.      Software Asset Management

Bij het beheren van softwarelicenties komt nogal wat kijken. U gebruikt waarschijnlijk meerdere softwarepakketten voor verschillende doeleinden op diverse afdelingen.

Software Asset Management (SAM) is het complete proces rondom het beheren en optimaliseren van de aankoop, het onderhoud en de implementatie van softwarepakketten binnen een organisatie. Lees meer over de vier grote voordelen van SAM.

 

6.     License Delivery

Het correct leveren van de juiste softwarelicenties is een vak apart. Ze zijn duur en het aanschafproces is veelzijdig. Er zijn een groot aantal aspecten waar u rekening mee dient te houden. Wat u nodig heeft is een ervaren, betrouwbare en onafhankelijke partner die samen met u op zoek gaat naar de antwoorden op deze vragen en de mogelijkheden binnen de complexe wereld van softwarelicenties. Dataplus is hierin graag uw partner.

Offerteaanvraag

Spreken de oplossingen van Dataplus u aan? Vraag vandaag nog een offerte aan en pluk de vruchten van een sterk softwarebeleid.

Cloud Services
Cyber Security
License Consultancy
License Delivery
Software Asset Management
Losse consultancypakketten


Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands