Internet of Things: Praktische toepassingen en mogelijkheden | Dataplus

Internet of Things komen steeds vaker in het nieuws. Zowel positief als negatief. Het Internet of Things bestaat uit slimme apparaten die in verbinding staan met het internet.

Eerder schreven we al over Internet of Things en veiligheid. En over toepassingen in de zorg. Maar er zijn genoeg praktische toepassingen van IoT die nog onvoldoende belicht zijn. In deze blog een optimistische blik naar de mogelijkheden van nu. Te vaak worden nieuwe ontwikkelingen breed en algemeen beschreven. Wat zijn concrete voorbeelden van slimme apparaten die de bedrijfsvoering verbeteren?

Praktische toepassingen van IoT

Door het inzetten van slimme sensoren in havens kan het aanmeren van schepen verbeterd worden. Actuele stromingen, golven en ander scheepsverkeer wordt gemeten en direct doorgegeven. Zo kan de veiligheid verbeterd worden en de bedrijfsprocessen soepeler verlopen. Ook Rotterdam is bezig om de haven met diverse ‘things’ intelligenter in te richten. Dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid en efficiëntie van de grootste haven in Europa.

In de zorg zijn meerdere innovaties qua slimme apparaten. Zo bestaat er een zorghorloge met actuele monitoring van functies, mogelijkheid tot locatie monitoren en met een alarmknop voor noodsituaties. Denk bijvoorbeeld aan dementerende ouderen die op pad gaan.

Een ander voorbeeld is het monitoren van de temperatuur van medicijnen die een vaste temperatuur vereisen. Door een smart device  in te zetten wordt personeelsinzet bespaard en de efficiëntie verhoogd.

Zakelijke toepassingen van IoT

IoT wordt in allerlei gebieden toegepast. De zakelijke mogelijkheden zijn enorm. Eerder benoemden we al de risico’s en hoe Dataplus u kan helpen deze te verminderen. Maar we kunnen u ook helpen door u te adviseren over clouds, de juiste software en inrichting van uw systemen.

Het Internet of Things biedt meerdere voordelen voor bedrijven. Deze kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën:

  1. Beter inspelen op de individuele klantwens. Door betere informatievoorziening is het eenvoudiger om kansen te spotten, behoeftes in kaart te brengen en eventuele nieuwe klantsegmenten te ontdekken.
  2. Verbeteren van product of dienst door het toenemen van de kwaliteit en frequentie van feedback.
  3. Optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door snellere informatievoorziening wordt de wendbaarheid verbeterd. Dankzij IoT kunt u Bedrijfsprocessen verbeteren door het monitoren van (in)efficiëntie en verspilling.
  4. Door IoT kunt u trends sneller en nauwkeuriger voorspelen en herkennen. Daardoor versterkt u uw innovatie.

Hoe kan Dataplus u helpen?

Dataplus adviseert u graag over bedrijfsmatige toepassingen van IoT. Of het nu cloudoplossingen, cybersecurity of softwarelicenties zijn, wij kunnen u helpen. Alles wat verbonden is moet beveiligd worden. Alle data die een ‘thing’ verzamelt moet op een veilige manier worden opgeslagen. Uw bedrijfsnetwerk moet klaar zijn voor wanneer u smart devices gaat gebruiken. Weet u welke apparaten allemaal verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk? Neem contact op voor een advies op maat. Lees meer over ons privacybeleid bij Disclaimer.

TelefonischE-mailAfspraak op kantoor

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands