De vier voordelen van SAM: Software Asset Management | Dataplus

Software Asset Management: SAM

Bij het beheren van softwarelicenties komt nogal wat kijken. U gebruikt waarschijnlijk meerdere softwarepakketten voor verschillende doeleinden op diverse afdelingen.

Software Asset Management (SAM) is het complete proces rondom het beheren en optimaliseren van de aankoop, het onderhoud en de implementatie van softwarepakketten binnen een organisatie.  Voor meer informatie over onze aanpak zie Software Asset Management.

Er zijn vele voordelen aan het toepassen van SAM. In deze blog bespreken we de vier belangrijkste redenen om een SAM-traject te starten.

  • Overzicht creëren
  • Kosten besparen
  • Risico verlagen
  • Strategisch beslissen

Overzicht creëren

Inzicht in gebruik softwarelicenties

Een van de grootste voordelen van Software Asset Management is het creëren van overzicht. Dataplus zorgt voor een complete en onafhankelijke rapportage. De eerste stap in het SAM-proces is het verzamelen van relevante en recente gegevens. Door middel van tooling wordt in kaart gebracht welke software u geïnstalleerd heeft, hoeveel installaties u gebruikt en hoe het zit met uw licentiepositie. Door het ondervragen van belangrijke stakeholders wordt verzekerd dat alle relevante data en informatie is verzameld. Het aantal licenties wordt vergeleken met de installaties.

Voorkom verlopen licenties

Wanneer lopen uw licentierechten af? Wat is de beste strategie om softwaregebruik in de toekomst te garanderen? Dat zijn relevante vragen waarmee Dataplus pro-actief aan de slag gaat. Een verlopen licentie kan immers vervelende gevolgen hebben voor uw bedrijfsprocessen.

Voorkom overbodige licenties

Wellicht maakt u gebruik van software die u eigenlijk niet nodig heeft of neemt u onnodig dubbele licenties af. We adviseren u graag om uw efficiëntie te verbeteren.

Continue controle op licenties

Wilt u meer dan een eenmalig overzicht? Dan is de Managed-versie van SAM iets voor u. Door tooling in te richten voor u kan meerdere malen per jaar een rapportage voor u worden opgemaakt. Daarin wordt een persoonlijk advies geleverd. Lees meer over het verschil tussen Managed en Un-managed bij Software Asset Management.

 

 

 

 

 

 

 

Kosten besparen

Betaal alleen voor de software die u gebruikt

Zonder Software Asset Management worden softwarelicenties inefficiënt ingekocht en beheerd. Er zijn meerdere type inkoopstrategieën die tot problemen kunnen leiden.

  1. Te ruim inkopen. Sommige managers kiezen ervoor om veel licenties af te nemen zodat er altijd genoeg zijn. Dit leidt tot inefficiëntie.
  2. Te zuinig inkopen. Goedkoop kan duurkoop blijken als u te weinig licenties heeft en een boete krijgt.
  3. Te weinig coördinatie. Als u niet precies weet hoeveel en welke softwarelicenties u gebruikt en er vanuit gaat dat het goed zit komt u vaak bedrogen uit.
  4. Verkeerde of zelfs dubbele licenties. Wij zien regelmatig terug dat er zowel SPLA als licenties voor dezelfde omgevingen worden afgenomen. Zo hebben we recentelijk € 110.000,- per jaar weten te besparen door deze aantallen correct in kaart te brengen.

    Door Software Asset Management toe te passen krijgt u overzicht en betaalt u voor wat u gebruikt.

Sterkere onderhandelingspositie

Door licentiegebruik beter in kaart te hebben en Dataplus in te schakelen staat u sterker in de onderhandeling.  We hebben jarenlange ervaring en een uitgebreid netwerk. Hierdoor wordt uw onderhandelingspositie sterker en kunt u kosten besparen.

Verkoop ongebruikte licenties

Mocht blijken dat u onnodige licenties afneemt, kunnen we u helpen met de verkoop daarvan. Wij proberen een faire prijs te vinden en handelen deze verkoop zoveel mogelijk voor u af. Een zorg minder en een besparing erbij.

Risico verlagen

Wees voorbereid op audits

Een softwareleverancier kan controleren of het aantal installaties klopt met het aantal licenties dat u afneemt. Bij afwijking kan er een boete worden gegeven. Wist u dat ook de manier van installeren van belang is? Door het SAM-traject heeft u een volledig overzicht. Daardoor loopt een review of audit soepel. We helpen u om uw compliance naar het gewenste niveau te brengen.

Voorkom juridische gevolgen

Verlopen licenties en gebruik van illegale software kan leiden tot juridische gevolgen. Voorkom dit door uw softwarebeleid op orde te hebben. Met de rapportage van Dataplus heeft u inzicht in potentiële issues en kunt u deze op correcte wijze oplossen.

Verbeter uw beveiliging

Verouderde en illegale software is vatbaarder voor veiligheidsrisico’s. Als u goed in kaart heeft welke software in gebruik heeft is patching en onderhoud eenvoudiger. Daarmee is uw beveiliging tegen hacks en datalekken ook beter.. Kijk voor meer informatie bij Cyber Security.

Strategisch beslissen

Breng uw softwarebeleid in lijn met uw bedrijfsstrategie

Door Software Asset Management toe te passen kunt u beter strategisch beslissen. Wat is uw visie? Hoe wilt u die bereiken? Wat heeft u daarvoor nodig? Wat is uw licentiepositie? Door een licentiestrategie op te stellen heeft u een betere controle over het budget, kan u beter plannen en tijd besparen.

Cloud en software

Werkt u in de cloud of gaat u binnenkort migreren naar de cloud? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw softwarelicenties. Denk u dat u niet kunt besparen op bijvoorbeeld O365 abonnementen? Dan heeft u dat mis. Lees ook meer over de overgang naar de cloud in onze blog Cloud Services: Welke vorm ziet u aan de horizon?

Gebruik de expertise van Dataplus

Dataplus is expert op het gebied van Software Asset Management en heeft sterke banden met softwareleveranciers. Daardoor kunnen wij u helpen overzicht te creëren, kosten te besparen, risico te verlagen en strategisch te beslissen. Neem contact op via onderstaand contactformulier voor een advies op maat.

Read more

Neem contact op met Dataplus. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

PhoneE-mailAppointment

Call Now Button
en_USEnglish
nl_NLNederlands en_USEnglish