Software Asset Management

Optimaal beheer van uw licenties

Software Asset Management

Software Asset Management of SAM is het proces waarmee de aankoop, de implementatie en het onderhoud van uw softwarepakketten worden beheerd en geoptimaliseerd. Het doel van SAM is kosten en juridische risico’s verlagen rondom eigendom en gebruik van softwarelicenties.

Werkwijze

Het proces is opgedeeld in vier stappen en is als volgt:

1. Dataverzameling

De fase van het verzamelen van data bestaat uit het vinden en inventariseren van software bedrijfsmiddelen middels een inventarisatie tool gevolgd door het arrangeren van geïnventariseerde data, gebruik en licentierechten. Dit kan bestaan uit het ondervragen van belangrijke stakeholders om te verzekeren dat alle relevante data en informatie is verzameld om een zo volledige en accurate analyse te kunnen maken omtrent het gebruik van de software, licentierechten en huidige management processen.

2. Data-analyse

De data die uit de scans naar voren zijn gekomen worden geanalyseerd, besproken en goedgekeurd. Het gaat hier om een accurate reflectie op een moment in de tijd wat het huidige gebruik en licentiepositie weergeeft. Deze data, samen met de additionele input vanuit de klant, biedt de basis voor een solide aanbevelingsrapport voor de licentiepositie en een SAM volwassenheidsniveau uniek voor de klant.

3. Rapportage

De gegevens uit de analyse worden voor een gekozen aantal merken opgenomen in de rapportage en verder uitgewerkt naar een helder advies. Naarmate er meerdere analyses plaatsvinden, krijgt u ook inzicht in de voortgang. Naast de rapportage die opgesteld wordt door een adviseur van Dataplus ontvangt u ook losse rapportages voor de diverse gekozen merken.

4. Evaluatie

Wanneer de rapportages opgeleverd zijn, vindt er een presentatie plaats. Tijdens de presentatie wordt de inhoud van de adviesrapportage aan u uitgelegd bij u op kantoor. Verdere stappen naar een hoger volwassenheidsniveau worden hierbij besproken. Na afloop weet u waar u aan toe bent en welke acties er ondernomen moeten worden.

Dataplus SAM rapportage

Met het Dataplus Software Asset Management programma wordt uw volledige softwaregebruik in kaart gebracht. Op basis van deze informatie wordt uw precieze aantal licenties afgestemd. Op deze manier kunt u kosten besparen.

Dataplus SAM geeft u een ijzersterke onderhandeling

Een goed onderhandelingsproces begint bij het weten wat u nodig heeft. Met Software Asset Management weet u nauwkeurig wat u nodig heeft. In plaats van dat de fabrikant u onder druk zet met een eventueel tekort van licenties draait u nu de rollen om.

Dataplus brengt uw licentie toekomst dichterbij

Met Software Asset Management weet u precies welke software in gebruik is en welke software in de toekomst nog bij uw organisatie kan passen. Indien u bv. naar de cloud wilt, maar er legacy software (software die niet geschikt is om te draaien in de cloud) in gebruik is die niet geschikt is voor de cloud.

Dataplus Risico inventarisatie

Voldoet u aan de licentie- en contractvoorwaarden van de fabrikant? De risico’s worden voor u in kaart gebracht en u krijgt advies over welke stappen u het best kunt nemen om dit onder controle te krijgen.

Dataplus Budget planning

U krijgt budgettaire ondersteuning door het SAM-team. U weet hierdoor wat u bij dient te kopen en wat u bespaart. Een uitermate efficiënte ondersteuning voor zowel u als uw financieel management.

Dataplus SAM team expertise

Onze experts worden continu getraind en kennen vrijwel alle licentie- en contractregels uit hun hoofd. Weten ze het een keer niet dan zoeken ze net zolang door tot ze de juiste regels boven water hebben.

Dataplus SAM Proces ondersteuning

Dataplus helpt u met het inrichten van een correct SAM proces. Indien gewenst kunnen wij zelfs een geautomatiseerd workflow systeem implementeren waardoor het risico op incompliancy zeer sterk terug gebracht wordt.

Dataplus SAM bespaart u tijd

Uiteraard is er kostbare tijd van uw organisatie nodig bij een SAM proces. Echter door een speciale aanpak brengen wij deze tijd zoveel mogelijk voor u terug.

SAM & Dataplus
 

Maak ook gebruik van de voordelen van SAM

Modellen

Software Asset Management bij Dataplus bestaat uit twee versies, managed en unmanaged.

Unmanaged

Met de unmanaged versie leveren wij u een nulmeting aan. Dat wil zeggen dat wij een foto maken van uw huidige softwaregebruik en dit matchen met uw licentiebewijzen.

Deze dienst is uitsluitend voor uw Microsoft-applicaties en geeft u eenmalig inzicht in uw Microsoft-licenties. Dit alles wordt aangeleverd in één rapport voor een vaste prijs.

Nadeel is dat na oplevering van uw rapport het rapport eigenlijk alweer verouderd is. Installaties gaan door, mensen komen en gaan, nieuwe apparaten worden toegevoegd en softwareapplicaties worden vervangen.

Managed

De managed versie is veel uitgebreider dan de unmanaged versie. Hierbij scannen wij meerdere fabrikanten van software voor u, vragen we licentiebewijzen op en zoeken deze uit. Daarnaast vergelijken we het gebruik van deze software met uw daadwerkelijke licenties. Op deze manier wordt bepaald of u teveel of te weinig licenties heeft en besparen we u kosten of voorkomen we onnodige boetes.

Bij de Managed-versies voeren we uw licenties in de SAM-tool in en regelen we diverse procedures voor u. Wij zorgen ervoor dat u een helder overzicht ontvangt met de ruwe data van alle software die binnen uw organisatie in gebruik is. Hierdoor krijgt u inzicht in uw verschillende assets.

Dit alles ontvangt u elk jaar in één of meerdere rapportages met advies van een specialist indien van toepassing op gekozen model.

Wilt u meer informatie over de modellen van Software Asset Management? Neem dan gerust contact op. U kunt ook direct een offerte aanvragen.

 

Kosten en juridische risico's rondom het gebruik van uw software verlagen?

Waarom Dataplus?

Dataplus is uw partner in Software Asset Management. Wij zorgen voor een accuraat overzicht van uw licenties middels duidelijke rapportages, waardoor u inzicht krijgt in het gebruik. Geen handmatige lijstjes meer, maar één centrale plaats.

Met Software Asset Management bij Dataplus krijgt u een goede onderhandelingspositie bij vendoren, omdat u precies weet wat u in huis heeft. Op deze manier heeft u dus nooit teveel en nooit te weinig licenties en bent u review/audit-proof, waardoor u zich geen zorgen meer hoeft te maken over controlerende instanties en juridische risico’s.

Als u aan het overwegen bent de overgang te maken naar de cloud is Software Asset Management de juiste keuze. Door het heldere overzicht van al uw huidige software weet u precies wat u in huis heeft als u deze stap wilt maken.

 

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Dan staan wij voor u klaar!