Cloud Services

Succesvolle transitie naar de cloud

Cloud Services

U wilt de transitie maken naar de cloud. Simpelweg voor de vele voordelen of omdat het financieel aantrekkelijker voor u is. Over het algemeen is het gemakkelijk op- en afschalen, het betalen per gebruik, één van die grote voordelen. Tevens wordt het technische beheer uit handen genomen, maar ook zaken als het stroomverbruik kunnen als voordeel gezien worden. De cloud is dé moderne manier van werken, waar steeds meer organisaties gebruik van (willen) maken.

U dient voor een cloud-omgeving wel de nodige kennis in huis te hebben. Zo is het financiële beheer van cloud erg lastig en moet u altijd de juridische wetgeving in acht nemen. Daarnaast bent u afhankelijk van uw gekozen provider of technische partij.

De transitie naar de cloud mag ook zeker niet onderschat worden. Vooraf dient u na te denken over de hostingpartij die voor u het meest interessant is en aansluit op uw bedrijfsdoelstellingen. Een goed geschreven plan om de beveiliging zo goed mogelijk in te richten mag niet ontbreken en dienen uw medewerkers opgeleid te worden om efficiënt met een cloud-omgeving te werken. Uiteraard moet uw huidige omgeving gemigreerd worden naar de cloud.

Meer lezen over de verschillende vormen van Cloud Services kan ook in deze blog.

Om u hierbij te ondersteunen heeft Dataplus haar cloud services ontwikkeld. Dit is een collectief van diensten waarvan u gebruik kunt maken om de transitie naar de cloud vlekkeloos te laten verlopen.

Wat kan Dataplus voor mij betekenen?

Cloud oplossingen

Welke cloud oplossingen zijn er nu? Welke intranet en extranet keuzes ga ik maken? Gebruik ik Microsoft Azure of toch een andere oplossing? Wat doe ik met mijn telefonie, chat en online vergadermogelijkheden? Welke monitoring ga ik toepassen op mijn omgeving? Is dit te integreren met een keuze voor hybride cloud? Dit zijn allemaal zaken die u uzelf kunt afvragen wanneer u nadenkt over de cloud. Als uw partner beantwoorden wij deze vragen graag voor u. Met jarenlange ervaring en een hoop kennis op dit gebied, proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Een partner die de markt kent en u vertelt wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, is wat u nodig heeft.

Cloud Experience Center

Alleen informatie zegt u wellicht niet zoveel. De gebruikservaring moet uiteraard ook in orde zijn. Maak gebruik van het Cloud Experience Center! Aan de hand van uw wensenplaatje, laten wij u zien wat de mogelijkheden zijn. U heeft de gelegenheid om zelf te experimenteren met diverse oplossingen, uw vragen te stellen en te kijken welke oplossingen het beste bij uw organisatie passen. Het experience center is niet locatiegebonden. Dit verzorgen wij overal in het land, zodat u niet ver hoeft te reizen. Uiteraard is dit geheel verzorgd met een hapje en drankje.

Cloud assessment

Met het cloud assessment wordt er vastgesteld wat er van uw huidige omgeving naar de cloud kan. We kijken naar uw infrastructuur, software apps en specifieke bedrijfssoftware. Daarnaast kijken we met welke koppelingen rekening gehouden dient te worden en of uw hardware nog voldoet. Uiteraard wil u weten wat u in de cloud moet zetten, wat het gewenste type cloud is, of u de transitie gefaseerd wil laten verlopen en welke rollen gedefinieerd dienen te worden. Ook maken we een roadmap voor u waarin staat wanneer wat over gaat en hoe dit overgezet wordt. We helpen u met de juiste planning en roadmap voor de toekomst van uw organisatie.

Beveiliging

We maken graag samen met u een allesomvattend plan voor uw Cyber Security, databescherming, compliance en governance. In dit plan kijken we naar de beveiliging die u straks nodig heeft in uw cloud-omgeving. Daarnaast zorgen we ervoor dat er een duidelijke aanpak richting de nieuwe wetgeving (GDPR) is en met welke wetgevingen u te maken heeft waaraan u moet voldoen. We regelen procedures in het geval van een datalek en verdelen de verantwoordelijkheden. Uw medewerkers spelen hier ook een grote rol in. Hoe veilig zijn zij en hoe bewust zijn ze van potentiële gevaren?

Opleiding & training

Naast het technische gedeelte is het belangrijk dat uw gebruikers met de nieuwe omgeving gaan werken. Hiervoor zal een op maat gemaakt opleidingstraject worden samengesteld. Elke gebruiker heeft immers zijn/haar kennisniveau. Daarnaast wenst u wel dat alle medewerkers gebruikmaken van de nieuwe technologie en functionaliteit en dat zij daardoor efficiënter gaan werken.

 

Ook succesvol naar de cloud?

Migratie

De cloud migratie voeren we stap voor stap voor u uit. Na de inventarisatie van de huidige en de gewenste situatie zetten we de verschillen op een rij en ontwerpen we oplossingen om het gat te overbruggen. We implementeren die oplossingen, testen ze en voeren vervolgens de migratie naar de cloud uit. Na grondige tests van de nieuwe situatie ontmantelen we de oude, zodat je succesvol kunt migreren en voortaan altijd en overal toegang hebt tot de belangrijke bestanden.

Ontwikkelen en testen

Een cloud platform ondersteunt tegenwoordig de meeste gangbare programmeertalen en frameworks. Dat betekent dat uw ontwikkelaars apps kunnen blijven bouwen in hun favoriete taal. Het grote verschil met het ontwikkelen van lokale apps is dat er al veel functionaliteit aanwezig is, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging en databeheer. App development kan dus voortaan sneller. Wij helpen u met het opzetten van een goede OTA(P) omgeving.

Beheer

In principe verdwijnt het technisch beheer bij cloud-migratie helemaal uit uw bedrijf. Dat is een verandering die in uw organisatie nogal wat overhoop haalt. Het ondersteunen van gebruikers verandert ook. De cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee, zoals het toelaten van externe gebruikers op uw omgeving. Hoe gaat u die ondersteunen? En hoe richt u de ondersteuning van mobiele devices in? De aanpak van storingen verandert ook. Omdat het technisch beheer is uitbesteed, heeft u te maken met een externe partij die storingen voor u moet oplossen. Die beheerder voert ook updates door die impact kunnen hebben op uw apps. Daarvoor moeten ook procedures worden ingericht. Dataplus helpt u daarbij.

Optimalisatie

Wanneer de migratie gebeurd is, zijn er altijd nog zaken die gemonitord moeten worden en geoptimaliseerd kunnen worden. Wij helpen u uw cloud omgeving dusdanig in te richten dat u niet voor vervelende of onverwachte facturen komt te staan. Daarnaast helpen we u met het bepalen van uw budgetten, indien u dit wenst. Ook laten we u zien hoe u ervoor zorgt dat niet-gebruikte machines in uw cloud automatisch uit gaan, zodat dit geen onnodige kosten voor u met zich meebrengt. Ten slotte kijken we met u naar hoe we uw virtuele machines zo weinig mogelijk kunnen laten kosten.

Evaluatie

Per kwartaal evalueren we met u of de roadmap correct wordt uitgevoerd en of de planningen worden behaald. Dit staat los van het gehele migratie traject welke maandelijks wordt geëvalueerd.

Wat kan ik met mijn oude niet gebruikte licenties doen?

Dataplus kan u ondersteunen voor de verkoop van uw ongebruikte licenties. Wij hebben ervaring met de verkoop hiervan en weten de betrouwbare partijen en de regels hiervoor.

 

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Dan staan wij voor u klaar!