CEO-fraude: vijf essentiële tips | Dataplus

Wat is CEO-fraude?

CEO-fraude is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen zich via e-mail, SMS of telefoon voordoen als leidinggevenden en daardoor gevoelige gegevens bemachtigen of grote sommen geld afhandig maken. Dit is mogelijk door een combinatie van het binnendringen in een e-mail account, sociale beïnvloeding en gerichte research.

Nederlandse directie Pathé voor 19 miljoen euro opgelicht met valse e-mails

Op 8 maart ontving de directie een e-mail van het ‘hoofdkantoor’ met het verzoek 800.000 euro over te maken om een overname in Dubai te betalen. Er werd om strikte vertrouwelijkheid gevraagd.

De directie had twijfels bij het verzoek, maar werkte uiteindelijk toch mee. Meerdere verzoeken volgden vanaf gefingeerde e-mailadressen, gemaakt door personen die zich voordeden als de directeuren van het hoofdkantoor. In een tweede transactie ging het om bijna 2,5 miljoen euro.

Uiteindelijk vroeg de directie bij het Franse moederbedrijf om geld. Toen het hoofdkantoor aan de bel trok en vroeg waar het verzoek vandaan kwam, werd duidelijk dat het om fraude ging. In totaal ging het om een bedrag van ruim 19,2 miljoen euro dat via meerdere tranches met geldoverboeking verloren ging.

Meer weten over CEO-fraude en wat u kunt doen? In de nieuwsbrief van Dataplus leest u alles over dit onderwerp! Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Abonneer u op de nieuwsbrief van Dataplus

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands