British Airways krijgt boete van 205 miljoen euro! | Dataplus

Door een datalek bij British Airways vorig jaar is de Britse gegevensbeschermingsautoriteit ICO van plan de luchtvaartmaatschappij een boete van 205 miljoen euro op te leggen. Het is de hoogste boete onder Europese privacyregelgeving tot nu toe.

In september meldde British Airways (BA) dat de persoonlijke gegevens van klanten zijn buitgemaakt. Het gaat om ongeveer 500.000 klanten die tussen juni en september 2018 bij BA geboekt hebben. Onderdeel van de hackaanval was dat klanten van de British Airways-website naar een andere frauduleuze site werden geleid. Daar werd vervolgens hun data gestolen.

De Europese privacywet, in Nederland bekend als de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), kan bedrijven een boete van 4 procent van hun omzet opleggen als ze persoonsgegevens niet goed beschermen. De boete voor BA is 1,5 procent van de omzet van 2017.

“De persoonlijke gegevens van mensen zijn precies dat – persoonlijk”, laat ICO weten. De gegevensbeschermingsautoriteit oordeelt dat de beveiligingssystemen onvoldoende waren. Hierdoor konden namen, adressen, login- en creditcardgegevens gestolen worden.

British Airways kan in beroep gaan tegen de boete. De BBC meldt dat het bedrijf “verrast en teleurgesteld” is over de boete en van plan is om die aan te vechten.

Aantal meldingen van datalekken in Nederland verdubbeld

Organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlenging meldden de meeste lekken.

Volgens de autoriteit ging ruim twee derde van de meldingen over gegevens van een persoon die per ongeluk naar een verkeerde ontvanger werden gestuurd. De rest ging over kwijtgeraakte persoonsgegevens, zoals verloren of gestolen laptops of usb-sticks, hacking, phishing of malware.

Gelekte medische gegevens

De meest gelekte gegevens zijn naam, geslacht en contactgegevens. Ook kreeg de autoriteit duizenden meldingen van gelekte medische gegevens en Burgerservicenummers (bsn).

Organisaties die ontdekken dat er een lek is geweest, zijn verplicht om dat te melden. De regels zijn sinds de introductie van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in mei aanzienlijk strenger geworden. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dit jaar meer te focussen op de niet-gemelde datalekken. “De autoriteit beschouwt dit als een ernstige zaak.”

Boetes

De privacy waakhond kan boetes opleggen voor datalekken. Dat gebeurde vorig jaar onder meer bij taxibedrijf Uber, dat in 2016 slachtoffer was van een datalek. Het bedrijf meldde dat pas een jaar later en moest daarom 600.000 euro betalen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete tot maximaal 4 procent van de jaaromzet of 20 miljoen euro.

Zo ziet u maar, dat ook grote zakelijke organisaties niet immuun zijn tegen kwaadwillende. Het nalaten van het nemen van de juiste stappen in het beveiligen van klant- of patiëntgegevens, kan ook u voor voldongen feiten stellen. Wilt u vrijblijvend overleggen over uw AVG compliancy, mogelijke diensten om u te ontzorgen, Oplossingen om slimmer en met minder belasting te werken, of alleen kijken of het niet goedkoper kan, neem dan contact op met Dataplus voor een gesprek.

Zeker dat er bij u niets gelekt is? Vraag om onze Darkwebscan om aan te tonen dat het inderdaad ook zo is.

Dataplus kan u compleet ontzorgen!

De licenties specialisten van Dataplus kunnen u makkelijk aan de (Microsoft) software licenties helpen zonder dat u zich daarin hoeft te verdiepen. De structuur van licentiecontracten is vaak moeilijk, aanbieders zijn lastig in te schatten en niet geheel onafhankelijk. Dataplus heeft een compleet getraind en gecertificeerd team van specialisten voor u klaar staan om u te adviseren op uiteenlopende gebieden.

Dataplus zorgt ook voor de hardware!

Weet u niet welke hardware u moet aanschaffen voor uw organisatie? Naast het uitgebreide IT-dienstenportfolio voorziet Dataplus u ook van de nieuwste Microsoft Surface-devices. Lees op onze blog over de nieuwste mogelijkheden!

Dataplus kan ervoor zorgen dat de transitie naar de cloud soepel verloopt!

U wilt de transitie maken naar de cloud. Simpelweg voor de vele voordelen of omdat het financieel aantrekkelijker voor u is. Over het algemeen is het gemakkelijk op- en afschalen en/of het betalen per gebruik, een van die grote voordelen. Tevens wordt het technische beheer uit handen genomen, maar ook zaken als het stroomverbruik kunnen als voordeel gezien worden. De cloud is dé moderne manier van werken, waar steeds meer organisaties gebruik van (willen) maken. Om u hierbij te ondersteunen heeft Dataplus haar cloud services ontwikkeld. Dit is een collectief van diensten waarvan u gebruik kunt maken om de transitie naar de cloud vlekkeloos te laten verlopen.

TelefonischE-mailAfspraak op kantoor

Bron: Nos.nl

Call Now Button
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands